Skip to main content

Henrichsens Uldspinderi
-fra får til strikkepind

Garnmarkedet bugner med garn og der er noget for enhver smag og økonomi.
Der er rigtig meget godt garn på de mange hyldemetre, garn, der både er smukt og ansvarligt produceret og som inspirerer mig med vidunderlige farver og strukturer.
Som garnkunder tilbydes vi garn, der er forarbejdet og produceret mange forskellige steder på kloden, langt det meste garn, som strikkes op her i landet, kommer udefra.
I Danmark har vi blot 2 spinderier tilbage, resten er for længst lukket ned.
Det ene spinderi, Henrichsens Uldspinderi, ligger lige her i Skive, hvor jeg bor og arbejder.

Spinderiet har til huse i den ældste del af Skive midtby, i bygninger hvorfra det familiedrevne firma igennem generationer har spundet og farvet garn til mange, både større, mindre og helt små kunder, som mig og min enkeltmandsdrevne designvirksomhed.

Da jeg i foråret 2016 skulle finde en garnkvalitet, jeg kunne konstruere og strikke mine sweatre, cardigans og trøjer op i, kontaktede jeg selvfølgelig det lokale spinderi og fik en aftale i stand om forhandling af en 2-trådet lammeuld med en løbelængde på 225 m pr 50 g, en anelse kraftigere end den mere udbredte, men også dejlige uld med en løbelængde på omkring 275 pr 50 g.

Lammeulden jeg forhandler, er som alle øvrige kvaliteter fra Henrichsens Uldspinderi et kvalitetsprodukt målt på alle parametre, som er væsentlige for mig.
At vurdere et produkt på en kvalitets-skala kan være svært, for kvalitet vurderes ofte forskelligt afhængig af øjnene der ser.
I 2019 er de stigende krav til en ansvarlig, bæredygtig og transparent produktion et af de meget vigtige parametre, som vi objektivt kan blive enige om, at vi kan måle kvalitet ud fra.
Fordi vi alle er blevet bevidste om, at det betyder noget på den lange bane, at vi tager ansvarlige hensyn til mennesker, dyr og vores fælles klode.

Henrichsens Uldspinderi driver en virksomhed, hvor produktionen er miljøgodkendt, transparent og hvor råmaterialerne kontrolleres og kan spores direkte tilbage til de New Zealandske farme, der i generationer har leveret råulden, der indfarves og spindes til de smukkeste uldgarner i Skive.

I 2017 fik spinderiet licens til at benytte kvalitetsmærkningen Wool Integrity NZ.
Wool Integrity programmet er etableret af PGG Wrightson Wool, der er verdens største leverandør af uld og Bloch and Behrens Wool Ltd, der er international distributør af New Zealandsk uld siden 1856.

PGG Wrightson Wool / Bloch & Behrens skriver flg.:
“The Wool Integrity™ Programme can now guarantee that wool has been ethically grown and followed a path of genuine integrity. The programme is run by PGG Wrightson Wool and Bloch & Behrens.
PGG Wrightson Wool is New Zealand’s leading wool broker and handler, and the world’s largest supplier of crossbred wool. Bloch and Behrens Wool (NZ) Ltd is the International Sales & Marketing division of PGG Wrightson Wool, established in Denmark in 1856 and opened an office in New Zealand in 1949, it has been exporting New Zealand wool to the world ever since”.
Du kan læse mere om hvad kvalitetsmærkningen indebærer her:
 Wool Integrity NZ

Jeg underskrev i marts 2017 min Brand Partner Licence aftale med Bloch & Behrens Wool NZ Ltd.
Brand Partner Licence aftalen giver tilladelse til at bruge Wool Integrity kvalitetsmærkningen i forbindelse med de af mine strikdesigns, der produceres i min 2-tr. lammeuld fra Henrichsens Uldspinderi.
Garnet sælges med mine egne banderoler under navnet Sanne Fjalland KnitWear 100 % pure new wool.
Jeg deler tilladelsen til at anvende den fine kvalitetsmærkning med andre virksomheder og du kan se listen over Brand Partner Licence virksomhederne her: Brand Partners

Råulden fra PGG Wrightson Wool spindes og indfarves af Henrichsens Uldspinderi. Mit strikkehjerte slår et ekstra slag, når jeg ser de smukke, melerede nuancer som spinderiet fremtryller. Nogle af mine farver er spinderiets basisfarver, som jeg har valgt med udgangspunkt i den linie, som jeg ønsker skal være en fællesnævner for mit look, rolige og nedtonede nuancer. Andre af farverne i mit sortiment er mine egne, som jeg får blandet på spinderiet og som jeg har rettighederne over.

Meleringerne opnås ved at blande den helt lyse uld og afmålte procentdele grå råuld, som så spindes sammen og det er dette, der giver det levende spil i farverne, som er så specielt for spinderiet i Skive.
Til efteråret har jeg forløbelig bestilt 2 nye farver, som jeg er så spændt på at skulle godkende i den kommende uge. 2 fine nuancer, som jeg glæder mig til at præsentere nye modeller i engang i sensommeren og efteråret.
Når Henrichsens Uldspinderi skriver til mig, at farveprøverne er klar, så ved jeg, at der venter mig en spændende tur til spinderiet, hvor jeg skal vælge imellem mange, mange garnprøver, der er indfarvet med små procentdeles forskel i nuance.
Det kræver stor ekspertise, håndværk og erfaring at ramme lige nøjagtig den nuance, som jeg ønsker mig. Jeg leverer små farveklip i stof eller papir til spinderiet og så bruger de dem som pejling i forhold til nye farver.
Men det lykkes gang på gang for spinderiet, at skyde sig ind på mine tanker og ønsker og hver gang jeg går derfra med en ny smuk nuance, så er jeg fuld af respekt for håndværket og erfaringerne, der gør det muligt.

Jeg ønsker, at man både kan se og mærke, at man sidder med et gennemarbejdet kvalitetsprodukt, når man har mine garner i hænderne, og at man også kan mærke lidt af min inderlige glæde over mit samarbejde med Henrichsens Uldspinderi, når man kigger på nuancerne, meleringerne og den gode følelse af ægte uld, som den 2-trådede lammeuld har.

Selv synes jeg jo, at lige netop denne uld passer helt særligt godt til det udtryk, som mange af mine designs har, og en ekstra lille fortælling om godt og gedigent håndværk viser sig, når ulden strikkes op og får lov at folde sig ud på dejligste vis i et færdigt stykke beklædning.

Og som en helt central ting, ja så er denne uld også virkelig slidstærk og det betyder, at det opstrikkede kan bruges og slides på i mange år, inden det må pensioneres.

Og se – det er jo en væsentlig faktor, når jeg nu tidligere har skrevet om, at jeg ønsker at være med til at skabe beklædning, der er holdbart og ikke bare kan bruges en enkelt sæson.